Warning: Use of undefined constant WC_VERSION - assumed 'WC_VERSION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/0/2/029f22f3-48ca-4de7-bba0-cd90530c1a75/hamelli.sk/web/wp-content/plugins/woocommerce-pay-for-payment/inc/class-pay4pay.php on line 40
Andrássyovská kúria v Gombaseku bola zachránená pred zničením – je v nej zriadené múzeum - HAMELLI Záhradníctvo

Andrássyovská kúria v Gombaseku bola zachránená pred zničením – je v nej zriadené múzeum

Kuria Hamelli

Projekt bol realizovaný v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko (www.skhu.eu) s podporou Európskej únie a spolufinancovaním Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Slovenskou stranou bolo Občianske združenie Sine Metu a Záhradníctvo Hamelli a ich partnerom v Maďarsku bola obec Szilvásvárad. Dvoch hlavných partnerov projektu spája spoločná minulosť siahajúca do dávnych čias, na ktorú sa v poslednom období bohužiaľ zabudlo. Medzi stanovené ciele patrilo jej oživenie a predstavenie širšiemu publiku, ako aj rozvoj cestovného ruchu v regióne.

Špecifickým cieľom cezhraničnej spolupráce je ochrana a rozvoj kultúrneho dedičstva v dotknutých oblastiach, Orbánov dom v Szilvásvárade, Andrássyovská kúria v Gombaseku a súvisiace administratívne budovy – všetky pamiatkovo chránené objekty unikli zničeniu. Orbánov dom a Andrássyovská kúria privíta návštevníkov ako múzeum, v administratívnej budove bude otvorené ubytovanie a kaviareň.

Andrássyovská kúria prešla archeologickým výskumom a obhliadkou múrov, na základe ktorých sa zistilo, že kúria mohla byť postavená ešte pred podnikom Andrássyovcov v Gombaseku, objekt zo 16. storočia prerobený na kúriu. Budova bola v mimoriadne zlom a zanedbanom stave, rovnako ako bývalá Andrássyho železná huta, ktorá sa nachádzala pár metrov od nej, ktorú sa, žiaľ, nepodarilo zachrániť a ochranka slovenských pamiatok ju jednoducho vyradila zo zoznamu pamiatok.

Vďaka projektu z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko sa kaštieľ a pridružené objekty vyhli podobnému osudu a prešli kompletnou rekonštrukciou. V administratívnej budove bola na prízemí vybudovaná kaviareň a na poschodí ubytovanie, čo napomáha rozvoju turistických služieb v danej oblasti a zároveň rastu cestovného ruchu a spoznávaniu pamiatok v danej oblasti.

Počas projektu s názvom „Cezhraničná spolupráca na oživenie zabudnutého partnerstva v Gombaseku a Szilvásvárade“ (SKHU GO&SZI) Občianske združenie Sine Metu a jeho partneri – obec Szilvásvárad, podnikatelia Hegyvidék OUTDOOR a záhradníctvo HAMELLI – spoločne získali grant vo výške 1 454 302,88 € z EFRR. Z toho Občianske združenie Sine Metu ako hlavný partner dostal podporu v sume 816 000 € a Záhradníctvo Hamelli 80 750 €.

Záverečné podujatie projektu sa konalo v Gombaseku 30. mája 2023 o 10:00, kde boli prezentované zrekonštruované budovy. Gombasek a Szilvásvárad víta všetkých návštevníkov, ktorí chcú na vlastné oči vidieť, ako ožíva minulosť oboch osídlení.

 

Megmenekült a gombaszögi Andrássy kúria az enyészettől – múzeum létesül benne

A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A szlovákiai fél a Sine Metu Polgári Társulás és a Hamelli kertészet voltak, partnerük pedig Szilvásvárad önkormányzata. A pályázat két fő partnerét ősidőkre visszatekintő közös múlt köti össze, amely az utóbbi időkben sajnos feledésbe merült. Ennek újjáélesztése és a szélesebb közönségnek való bemutatása, valamint a régió turizmusának fejlesztése voltak a kitűzött célok között.

A határon átnyúló együttműködés specifikus célja a kulturális örökség védelme és fejlesztése az érintett területeken, Szilvásváradon az Orbán-ház, Gombaszögön az Andrássy kúria és a hozzá tartozó intézőlak – valamennyi műemléképület – menekült meg az enyészettől. Az Orbán-ház és az Andrássy kúria múzeumként várják majd az oda látogatókat, az intézőlakban szálláshelyek és kávézó nyílt.

Az Andrássy-kúria régészeti feltáráson, falvizsgálaton is átesett, ezek alapján derült fény arra, hogy a kúria már az Andrássyak gombaszögi vállalkozása előtt épülhetett, egy 16. századi épületet alakítottak át kúriává. Az épület rendkívül rossz és elhanyagolt állapotban volt, ugyanúgy, mint a tőle párszár méterre álló valaha volt Andrássy vaskohó, mely sajnos már menthetetlen volt, s a Szlovák Műemlékvédelem nemes egyszerűséggel kihúzta a műemlékek jegyzékéből.

A Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program projektjének köszönhetően a kúria és a hozzá tartozó intézőlak elkerülhette, hogy hasonló sorsra jusson, teljeskörű renováláson estek át. Az intézőlakban a földszinten kávézó került kialakításra és az emeleten szálláshelyek, amelyek segítik a turisztikai szolgáltatások fejlesztését az adott területen, ami megsegíti a turizmus növekedését és az adott területen található műemlékek megismertetését.

A „Határon átnyúló együttműködés az elfeledett partnerség felélesztésére Gombaszögön és Szilvásváradon„ (SKHU GO&SZI) elnevezésű projekt során a Sine Metu Polgári Társulás és partnerei – Szilvásvárad Község Önkormányzata, Hegyvidéki OUTDOOR programszervező iroda és a HAMELLI kertészet – együttesen 1 454 302,88 € támogatást nyertek el az ERFA-tól. Ebből a Sine Metu Polgári Társulás, mint fő partner 816 000 €-t és a Hamelli Kertészet 80 750 €-t jegyez.

A projekt záró eseményre Gombaszögön 2023.05.30-án 10 órakor került sor, ahol bemutatták a felújított épületeket. A gombaszögi völgy és Szilvásvárad Önkormányzata szeretettel vár minden látogatót, akik saját szemükkel szeretnék látni, ahogy a két település múltja megelevenedik.

Dokumenty PDF
sajtóhír Interreg Hamelli – SK (PDF)
sajtóhír Interreg Hamelli HU (PDF)

SKHU SK

Pridaj komentár